Links of rechts- overal AVE MARIA
- Incilya Demirci
- 23 mrt 2015
- 2 minuten om te lezen
Rusland staat niet alleen bekend om haar architectuur of eten, maar ook om de strikt orthodoxe burgers. Als je in een Russische kerk bent, word je omringt door gouden monumenten van religieuze personen. Maar hoe komt het dat een groot deel van de bevolking zo religieus is en heeft dit een gevolg op mensen met homoseksuele geaardheid?
Tijdens het stalinistisch regime was het verboden om te geloven. De intentie van Stalin was, dat zijn volk zich alleen maar op de communistische staat richtte. Ten tijde van het communistisch regime werd elke vorm van religie onderdrukt en werden vele inwoners atheĆÆstisch. Maar wat niet mag, wil je!

Onze reis begint met een bezoek aan de meest bekende kathedraal van Moskou: De Christus Verlosserkathedraal. Tijdens het communisme was de kathedraal een doorn in het oog van Stalin. Dus heeft hij de kathedraal toen der tijd vernietigd, maar na de val van het communisme hebben alle Russisch orthodoxe burgers geld ingezameld om de kathedraal samen te renoveren. Aangekomen bij de kathedraal zien we een overweldigend gebouw met gouden koepels. Deze koepels zijn overal door het land verdeeld als kleine toefen slagrooms op een grote taart.
We gaan naar binnen en zien een aantal oude vrouwen die tijdens de godsdienst op de grond liggen en danken. Deze vrouwen hebben waarschijnlijk het communisme meegemaakt waarbinnen religie officieel was afgeschaft. Daarom kon je hun verlangen naar religie letterlijk voelen. Er zijn niet alleen oude vrouwen en mannen vanuit het communisme maar ook een groot aantal mensen vanuit de jongere generatie. Vanwege het verbod tijdens het communisme blijkt de religie tegenwoordig in de maatschappij een belangrijk rol te spelen.
Het belang van de religie is niet alleen in het aantal van mensen tijdens een godsdienst terug te zien maar ook in de architectuur. Grote opvallende gebouwen diens gouden details aantonen hoezeer religie wordt gewaardeerd.

Je zou kunnen denken dat er na het verval van de communisme allerlei beperkingen vanuit de maatschappij zijn verdwenen. Maar er zijn nog beperkingen die zelfs door de religie worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld verbod en discriminatie tegen homoseksualiteit. Een aantal jaren geleden heeft Pussy Riot op het altaar van De Christus Verlosserkathedraal opgetreden om de aandacht op mensenrechten te vergroten. Het optreden op het altaar is bewust gekozen om te demonstreren dat de kerk bij de beperking van mensenrechten een grote rol speelt. Pussy Riot probeerde in het bijzonder de aandacht op de verwevenheid van de seculiere Russische staat en de orthodoxe kerk te richten. De beperking van mensenrechten vanuit de kerk is ook terug te zien bij de Olympische spelen in Sotsji in 2014. Twee jaar na de demonstratie van Pussy Riot was de kerk van mening dat homoseksualiteit wettelijk bestraft moet worden. Dit leidde tot een grote opstand. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International bekritiseerden dit als een samenwerking tussen kerk en regering.

In de geschiedenis werd het Russische volk met verschillende staatsvormen geconfronteerd. Staatsvormen met sociale en financiƫle beperkingen. Vergeleken met de geschiedenis, hebben de mensen nu met beperkingen vanuit de religie te maken.
Maar toch zijn er organisaties met veel engageerde jonge mensen die proberen in een land met beperkingen zowel van de kerk als van de regering tegen te gaan.
Na de vrijheid van godsdienst hopen we dat er later ook meer vrijheid voor mensen met homoseksuele geaardheid ontstaat.
Comments